Transfertryck

Transfer är en metod för textiltryck där man trycker färgen på en bärare. Bäraren med trycket kan sedan appliceras på de flesta typer av material och ändå behålla rätt färgåtergivning i motivet. Den största fördelen med transfer är att du kan lagerhålla den för snabb applicering efter behov.
Motivet separeras digitalt och varje färg skrivs ut i svart på en film. Därefter tejpar man upp filmerna på den ljuskänsliga schablonen och belyser med ett starkt ljus. Detta lämnar en öppning i väven för just den färg man vill trycka. För varje färg krävs en film och en schablon. Färgen pressas genom väven i schablonen över till bäraren. Därefter appliceras ett pulver som fungerar som lim. Allt torkas i en ugn och screentransfern är färdig att användas. Transfern pressas direkt eller vid behov fast på plagget med en transferpress.

Första steget innan man kan göra transfer är att ta fram ett original. Det är den bild eller logotyp man vill trycka på sitt plagg. Originalet skall vara vektoriserat för bästa möjliga resultat. Det innebär att motivet är uppbyggt av matematiska formler som gör att man kan skala upp det utan att det försämras i kvalitet. Vanliga format för vektorgrafik är EPS, PDF eller AI. Dock är det inte säkert att motivet är vektoriserat bara för att det är sparat i dessa format, man kan infoga en vanlig ”pixelbild” i formaten vilket gör att man ibland kan luras.