Brodyr

Brodyr är en förädling som förhöjer helhetsintrycket på ditt plagg. Det vanligaste sättet att brodera är direkt på materialet, även kallat direktbrodyr. En annan metod att brodera är märken som sedan klipps ut och därefter sys på materialet. Brodyr lämpar sig bäst på kepsar, mössor jackor, piké och stickade plagg.

Materialet spänns fast i en ram med ett mellanlägg, så kallat backing. Därefter fästs allt i brodyrmaskinen som broderar enligt valt mönster. Genom att variera var och hur stygnen går kan man få fram alla möjliga typer av mönster och logotyper. När materialet är färdigbroderat rivs/klipps backingen bort. Brodyren synas noggrant och ångas för att få bort eventuella märken från ramen.

Första steget innan man kan brodera är att ta fram ett original. Det är den bild eller logotyp man vill brodera på sitt plagg. Originalet skall vara vektoriserat för bästa möjliga resultat. Det innebär att motivet är uppbyggt av matematiska formler som gör att man kan skala upp det utan att det tappar i kvalitet. Vanliga format för vektorgrafik är EPS, PDF eller AI.

När originalet är klart gör man ett mönsterkort som görs i ett speciellt program anpassat för brodyrkortstillverkning.